Θεοφανώ

Θεοφανώ

Το ξενοδοχείο μας

Το Θεοφανώ art hotel έχει εξαιρετική θέση μέσα στον παραδοσιακό οικισμό. Βρίσκεται πάνω στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας, το μεγαλύτερο ανοικτό χώρο του Κάστρου, ο οποίος καταλήγει στα οχυρωματικά τείχη και έχει θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Απέχει επίσης λίγα λεπτά από το μοναδικό άνοιγμα του Κάστρου με πρόσβαση για μπάνιο στη θάλασσα, το ιστορικό Πορτέλλο. Η διαδρομή από και προς την κεντρική πύλη είναι σχετικά εύκολη, με μικρές ανηφόρες ή κατηφόρες.

Στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τεσσάρων πετρόκτιστων κτηρίων, τα οποία ανεγέρθηκαν το 2012. Τα σωζόμενα ίχνη των υφιστάμενων ερειπωμένων κτισμάτων, ήδη πολύ ενδιαφέροντα και πλούσια σε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αναστηλώθηκαν με μεγάλη προσοχή και οικολογική συνείδηση, ώστε η υψηλή αισθητική και η άνεση να αγκαλιάζουν την παράδοση. Οι υφιστάμενες λιθοδομές επενδύθηκαν με μονώσεις και βυζαντινά κονιάματα που εξασφαλίζουν ευχάριστη εσωτερική θερμοκρασία όλες τις εποχές. Τα υπάρχοντα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν κρατηθεί αυτούσια και είναι ορατά. Οι στέρνες που βρέθηκαν έχουν επισκευασθεί και λειτουργούν. Τα περίτεχνα δάπεδα είναι όλα χειροποίητα.

Το κεντρικό κτήριο αποτελεί την πρόσοψη του ξενοδοχείου και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία. Εκεί στεγάζονται η υποδοχή, το καθιστικό, η αίθουσα του πρωινού και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, με εισόδους από την πλατεία και το πλαϊνό καλντερίμι. Ακολουθούν από πίσω και στο πλάι τα υπόλοιπα τρία κτήρια με ένα αίθριο στη μέση. Από τις δυο πλευρές του συγκροτήματος περνάει καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Τα κτήρια επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους από τα καλντερίμια και την πλατεία με λίγα μόνο βήματα ή σκαλιά. Η κοινόχρηστη βεράντα βρίσκεται στην οροφή του κτηρίου πίσω από το κεντρικό, με είσοδο πρόσβασης από το πλαϊνό καλντερίμι.

Γιατί art hotel;

Με έμπνευση το ιστορικό οικισμό του Κάστρου και τη βαθιά αγάπη μας για αυτόν, ονειρευτήκαμε ένα ξενοδοχείο που θα μεταδίδει στον επισκέπτη τη μαγεία της διαμονής στο μοναδικό αυτό κατοικημένο αρχαιολογικό Βυζαντινό χώρο. Μέσα στην ησυχία, μακριά από αυτοκίνητα και οχλήσεις, οι επισκέπτες βυθίζονται στη ρομαντική ατμόσφαιρα των περασμένων αιώνων. Με αυτό το όραμα, η αναστήλωση των κτηρίων έγινε με έμφαση στη διατήρηση των παλαιών στοιχείων. Για τη διακόσμηση όλων των χώρων του ξενοδοχείου χρησιμοποιήσαμε την οικογενειακή συλλογή έργων τέχνης και παλαιών επίπλων, επιλεγμένα με πολύ μεράκι στη διάρκεια ταξιδιών και παραμονών στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η συλλογή δένει θαυμάσια με τα κτίσματα και ξεδιπλώνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο απευθύνεται κυρίως σε ζευγάρια, νεόνυμφους και σε ανθρώπους που ψάχνουν μία ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας, διαφορετική από αυτή των τυπικών ξενοδοχείων.

Κοινόχρηστοι χώροι

Στο Θεοφανώ art hotel η φιλοξενία δεν περιορίζεται στο δωμάτιο του επισκέπτη αλλά επεκτείνεται σε ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Η αίθουσα του πρωινού οργανώνεται γύρω από ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό τραπέζι και τα παράθυρά της έχουν ανενόχλητη θέα στη θάλασσα. Το καθιστικό δίπλα της ανοίγει σε ένα παραδοσιακό αίθριο όπου υπάρχουν τραπεζάκια για το σερβίρισμα του πρωινού αλλά και τη γενικότερη ανάπαυση των φιλοξενούμενων. Το ξενοδοχείο προσφέρει επίσης δυο ευρύχωρες αίθουσες με πέτρινες καμάρες και περίτεχνη διακόσμηση που έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί για εκθέσεις έργων τέχνης. Στην οροφή ενός εκ των κτηρίων υπάρχει μια μεγάλη βεράντα όπου οι επισκέπτες μπορούν απολαύσουν πανοραμική θέα της θάλασσας, του οικισμού του Κάστρου και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Οι χώροι έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις, οργανωμένες αλλά και αυθόρμητες.

Διαφορετικά δωμάτια

Δεν υπάρχουν δύο όμοια δωμάτια στο Θεοφανώ art hotel έτσι όσες φορές και να επιστρέψει ένας επισκέπτης, πρόκειται κάθε φορά να βιώσει και μία διαφορετική εμπειρία. Τα δωμάτια έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με τα αρχικά αποτυπώματα των παλαιών κτηρίων. Έτσι, το καθένα πήρε τη σημερινή του μορφή με διάθεση να αναδειχθεί ο προσανατολισμός του και να ενισχυθεί η μοναδικότητα κάθε χώρου από τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, υφιστάμενες και καινούριες, το μέγεθος και τη χρήση μέχρι την προσεγμένη διακόσμηση και την επίπλωση.

Πρωινό

Σερβίρεται ένα λιτό πρωινό με βάση την Ελληνική κουζίνα, το οποίο παρασκευάζεται στο χώρο μας. Ανάλογα με την πληρότητα, το πρωινό μπορεί να έχει τη μορφή μπουφέ ή να είναι σερβιριστό στην τραπεζαρία και στο αίθριο. Οι ώρες του πρωινού είναι μεταξύ 9.00 και 10.30 πμ. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα όσο το δυνατόν σπιτικό πρωινό που να συμπληρώνει το ζεστό χαρακτήρα του Θεοφανώ art hotel.

Η ξεχωριστή περιοχή του κάστρου

Το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας, το μεγαλύτερο ανοικτό χώρο στο Κάστρο. Ο επισκέπτης, περπατώντας εκεί, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, τα ιστορικά τείχη και την πανοραμική θέα του οικισμού. Η πλατεία οφείλει την ύπαρξή της σε πολεοδομικό σχέδιο που εκτελέστηκε επί Όθωνα, έτσι όλα τα κτίσματα που βρίσκονται επί της πλατείας φέρουν νεοκλασικά μπαλκόνια στην πρόσοψή τους.

Η ανάπλαση της πλατείας μελετήθηκε από την αρχιτέκτονα και συν-ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Έλενα Ζαμπέλη και παραδόθηκε στο κοινό το 2016. Η λιθόστρωση έγινε με παραδοσιακά υλικά και σχηματίζει γραμμικά λούκια για την αποχέτευση των ομβρίων μέσα από τρύπες στα τείχη. Είναι δε στολισμένη με μαρμάρινες επιγραφές, σκαλισμένες με στίχους του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή Μονοβασιά, με χαλύβδινα γλυπτά εμπνευσμένα από τη βυζαντινή καλλιγραφία και με μεγάλες μπάλες κανονιών για κάθισμα και παιχνίδι.

Το ξενοδοχείο λόγω της θέσης αυτής είναι ιδανικό για τη φιλοξενία εκδηλώσεων προσωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, μέσα και έξω από τους χώρους του.

Ο οικισμός του κάστρου

Το Κάστρο Μονεμβασιάς είναι ένας παραδοσιακός οικισμός περιτριγυρισμένος από τείχη και κατοικείται από τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια. Βρίσκεται στην κοιλότητα ενός βράχου ο οποίος στέκει μόνος στη θάλασσα και ενώνεται με τη στεριά μέσω μίας γέφυρας. Από εκεί έχει πάρει και το όνομά του μονή – έμβαση. Ο οικισμός έχει διατηρήσει το μεσαιωνικό του ιστό και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του παράδοση και έτσι αποτελεί για τους επισκέπτες ένα πραγματικό ταξίδι στο παρελθόν.

Κοντινές εκδρομές

Ο επισκέπτης που έρχεται στη Μονεμβασιά μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κάστρο ως βάση για πολλές ενδιαφέρουσες επισκέψεις και εκδρομές και να περάσει πολλές μέρες απολαμβάνοντας διαφορετικές εμπειρίες. Αρχίζοντας από το Κάστρο αξίζει κανείς να περιηγηθεί στις 40 εκκλησιές, στο Μουσείο, στην Άνω Πόλη με την Αγία Σοφία και στον Φάρο που βρίσκεται λίγο έξω από τα ανατολικά τείχη αλλά και να κολυμπήσει στο ιστορικό Πορτέλλο. Σύντομες διαδρομές αυτοκινήτου θα οδηγήσουν τον επισκέπτη σε γραφικά κοντινά χωριουδάκια, ιδιαίτερα τοπία, σπηλιές και όμορφες παραλίες και πεζοπορίες σε υπέροχα μονοπάτια μέσα στη λακωνική φύση. Από το Κυπαρίσσι ως τον κάβο Μαλέα και από τη Νεάπολη ως την Πλύτρα, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει πολιτιστικά ενδιαφέροντα με δραστηριότητες στη φύση και τοπική γαστρονομία. Αξίζει η επίσκεψη στο λιμανάκι του Γέρακα και στις χρυσαφένιες παραλίες της Ελαφονήσου. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψουμε από κοντά με πολλές προτάσεις και λεπτομέρειες για τις εκδρομές σας!